icon
icon

О МУЗИЧКОЈ ШКОЛИ

Muzicka Skola Marko Tajcevic

Школа ради у два објекта већем (матична школа) у Лазаревцу, у улици Бранка радичевића бр. 27а и мањем (подручно одељење у Великим Црљенима при ОШ "Свети Сава").
Традиција школе датира од 1976. године, а средње од 2007/2008. школске године. Школу похађа 329 ученика и то 290 у основној и 39 у средњој музичкој школи, распоређених у оквиру 29 класа. Настава се одвија у две смене током 6 дана у недељи. Наставу изводи 45 наставника, од укупно 50 запослених радника у школи. Осим наставе, школа нуди и богат избор ваннаставних активности:
уметничку и едукативну сарадњу са школама исти или сличне орјентације у земљи и иностранству: Гатчина (Санкт Петербург), музичка школа "Свети Роман Мелод" - Невесиље - РС. У плану је и сарадња са музичком школом у Будви. Школа сарађује и са музичким школама у Бачкој Тополи, Гроцкој, Младеновцу... Сарадња се успоставља кроз организацију такмиченја, заједничких и појединачних концерата, дружење и посете ученика и наставника, размену педагошких искустава.

О ЛАЗАРЕВЦУ

Лазаревац се налази на благој коси, последњој рудничкој тераси са које поглед пада на пространу колубарску и посавску равницу
Место на ком је у прошлом веку подигнута варошица зове се Збеговац. Ту су се налазили амбари у коме је прикупљана летина са беговских имања.
Блага клима и средокраћа на старом цариградском друму Београд - Рудник условили су да се овде формира варошица. Трговци и занатлије за релативно кратко време населили су Збеговац.
Барошица је добила име и постала среско место.
Шесдесет година се ово насеље развијало као и остале сиромашне српске паланке.
Развојем колубарског угљеног гиганта РЕИК "Колубара" од 1950. године се Лазаревац брзо развио у модеран град и постао административно-територијално-економски, културни и трговачки истоимене општине која се налази у саставу града Геограда.
Од главног града Лазаревац је удаљен 55 километара. Са њим је повезан железничком пругом Београд - Бар и Ибарском магистралом.
Лазаревац је добио статус града 1964. године на Сталној конференцији градова у Титограду.